360 GRADEN TOUR

11 uur geleden voor het laatst geboekt
We zien u graag in ons streekpark!
Streekpark Klein Oisterwijk heeft een GREEN KEY keurmerk.
Wat is Green Key?
Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt.  Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Zo zal een Green Key accommodatie altijd zuinig omgaan met energie en water. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. En dit allemaal met een bijzondere aandacht die niet alleen uw comfortgevoel bevordert, maar dus ook de status van natuur en milieu.

HOE HET ALLEMAAL BEGON:

De geschiedenis van Streekpark Klein Oisterwijk door Ernst Jonkers
1967 Camping De Boskant
‘Opa Kees Rijnen, mijn moeders vader, had een gemengd boerenbedrijf. Toen hij in 1965 hoorde dat er steeds meer vraag was naar kamperen vroeg hij een vergunning aan om een deel van de boerderijgrond, 5 hectare, open te stellen voor kampeerders. Twee jaar later, in 1967 verrichtte burgemeester Funk de openingshandeling van de camping met de naam De Boskant. De tien kinderen van opa hielpen allemaal mee en leverden allerlei hand-en-spandiensten op de camping. Omdat moeder Joke ervaring had opgedaan op landgoed De Rozep, ging zij de financiële administratie van het park verzorgen en behaalde ze alle diploma’s om een bedrijf te kunnen runnen. Ze kocht een stuk grond van opa naast het PNEM-huisje en bouwde het huis waar ik opgroeide. Mijn ouders wonen er nog steeds.

 

1972

Jachtongeluk
In 1972 kreeg mijn opa een ernstig jachtongeluk waardoor hij blind werd. Hij wilde graag dat zoon Jan het werk van de camping overnam. Die besloot na een paar jaar ander werk te gaan doen en daarom nam zoon Co het van hem over. Mijn moeder trouwde met Steef Jonkers en haar broer Kees trouwde met José. Door omstandigheden moest Co de camping in 1995 verkopen en mijn ouders en Kees en José besloten daarop de camping te kopen.
 

1995

Camping in handen van familie Jonkers en Rijnen
Binnen drie weken was de verkoop rond. Omdat ik als jongen van 12-13 jaar al riep dat ik een camping wilde runnen, werd ik de bedrijfsleider. Hoewel mijn studierichting een heel andere was, namelijk hts Bouwtechnische bedrijfskunde, komt die kennis nog steeds van pas. Er was veel groot achterstallig onderhoud en in de loop van de jaren investeerden we flink in riolering, elektra, een nieuw toiletgebouw, toeristische plaatsen, speeltuinen en zwembad.
 

1998

Land aangekocht
Mijn filosofie is om de camping op te laten gaan in de omgeving en de mooie natuur rondom Oisterwijk door te trekken tot op het Streekpark. Er was wel een kleine barrière: er lag 7 hectare grond tussen de bossen en het Streekpark. In 1998 kon ik deze grond kopen. Pas jaren later kwam het ervan om er vennen aan te leggen die nu de verbinding vormen tussen de twee gebieden. We maakten ook plannen voor een verdere uitbreiding. Het duurde echter tien jaar voordat de vergunning kwam. Dat vroeg om uithoudingsvermogen, maar ik ben altijd positief gebleven. Intussen had de familie Rijnen besloten haar aandeel te verkopen aan de familie Jonkers en werd ik mede-eigenaar.
 

2005

Grondaankoop aan Fransebaan
In 2005 kocht de familie Jonkers een stuk grond gelegen aan de Fransebaan met daarop Park Villa Eigen Haard. Om een jaarrondexploitatie te krijgen was het de bedoeling om er een streekspa te realiseren, waar ook de natuur centraal zou staan. Ik had het plan er bijvoorbeeld een hooimijtsauna aan te leggen en de sappen van de berkenboom te gebruiken bij het vervaardigen van crèmes. Aan de hand van trendrapporten vroeg ik hiervoor een vergunning aan. Die werd echter pas afgegeven toen we in de crisistijd zaten. De plannen voor de streekspa verdwenen in de ijskast. Sinds de aankoop wordt Park Villa Eigen Haard verhuurd aan grote groepen.
 

2008

Uitvoering van de plannen
Midden in de crisisjaren werden eindelijk ook de andere vergunningen afgegeven. Stap voor stap zijn we toen aan de slag gegaan met het aanleggen van de vennen, de nieuwe entree met parkeerplaatsen, een natuurspeeltuin, een fruitboomgaard en kruidentuin. Genietend van een drankje in het Streekcafé heb je hier fraai zicht op. Ook de extra toeristenplaatsen zijn gereed. Ondertussen zette ik de camping steeds meer als streekpark op de kaart en bereikte ik ook een nieuwe doelgroep: de dagrecreanten. Het is mijn ambitie om onze gasten en dagrecreanten de streek te laten beleven op en buiten het park en verbindingen te leggen met de omliggende boeren en bedrijven die iets betekenen voor de streek.
 

2013

Streekpark Klein Oisterwijk
De nieuwe naam Streekpark Klein Oisterwijk was in 2013 snel geboren, toen ik ontdekte dat de camping op een gebied lag dat vroeger Klein Oisterwijk heette. De doelgroep is inmiddels uitgebreid met dagrecreanten. Vanuit het Streekpark, dat ook de entree is tot Het Groene Woud en de rol vervult van bezoekerscentrum en Natuurpoort, hebben deze recreanten alle mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Daarnaast verzorgen we arrangementen voor de zakelijke markt, altijd in combinatie met een uitstap in de streek. Ook de jeugdige vakantievierder hebben we in het vizier. Samen met onze parkfiguren Isabella en Gijs beleven ze de natuur en verzinnen ze fantasieverhalen. In de natuurspeeltuin kunnen ze zich uitleven met natuurlijke materialen en modderen in de stromende waterval. Bij ons mogen ze vies worden.
 

WAAR STAAN WE NU?

2017 Toekomst
Door de overstap naar de duurzame Triodos Bank is het plan voor de streekspa uit de ijskast gehaald en ben ik met twee partijen in gesprek om dat te realiseren. Ook andere plannen, zoals de uitbreiding van het Rib & Burgerrestaurant ‘t Klauterwoud waar we streekgerechten serveren, gaan we nu realiseren. Daarbij voeren we de natuur- en streekbeleving natuurlijk door: heerlijk eten in het bos. Zo staan er nog veel meer mooie ontwikkelingen te wachten.